Wat is een burn-out?

Burn-out is de psychologische term welke wij gegeven hebben aan het gevoel opgebrand te zijn. Je lijkt geen energie of motivatie meer te kunnen vinden voor je dagelijkse bezigheden. Helaas word vaak een burn-out uitsluitend gekoppeld aan werk gerelateerde klachten, terwijl het ook een reactie op de privé situatie kan zijn of een combinatie van beide, werk en privé.

Burn-out Harderwijk

Zit je voor langere tijd in een negatieve situatie en kun je geen oplossing meer verzinnen, dan kun je last krijgen van stress. Het is belangrijk om stress serieus te nemen omdat het kan leiden tot een burn-out of nog erger, een depressie. De oorzaak van deze stress is niet altijd voor de hand liggend en is wellicht een proces van maanden zo niet van jaren wat je tot dit punt gebracht heeft.

Stress is een natuurlijke reacties van ons lichaam op een vervelende situatie. Stress is iets wat wij nodig hebben. Het maakt je namelijk alert en zorgt ervoor dat je op zoek gaat naar oplossingen. Je lichaam maakt adrenaline aan waardoor je beter kan schakelen en biedt controle aan de stress. Echter wanneer de stress aan blijft houden maakt het lichaam Cortisol aan. Dit hormoon helpt je voor een langere tijd om in een waakzame modus te blijven, wat voor korte duur goed is. Hierbij schiet je lichaam in een soort van overlevingsmodus. Hierdoor geeft het lichaam niet meer de aandacht en energie aan andere belangrijke lichaamsfuncties of -processen.

Tenslotte overleven we liever dan dat we onze nagels laten groeien, dat de menstruatie regelmatig is en dat we ons gelukkig voelen en bijvoorbeeld genoeg endorfine aanmaken. Als dit voor korte duur is, merken we daar niet zo veel van. Maar als dit een aanhoudend probleem is en blijft ons lichaam in deze overlevingsmodus staan, dan krijgen we een serieus probleem.

Een burn-out kan iedereen overkomen


Of je nu in Harderwijk, Zeewolde, Ermelo, Nijkerk, Putten, Hierden, Amersfoort of ergens anders woont, iedereen heeft de kans om zichzelf voorbij te lopen en in een burn-out terecht te komen.

Uit onderzoek is gebleken dat leeftijd geen rol speelt bij het krijgen van een burn-out. Zo is gebleken dat 3 op de 4 jongeren (tussen de 10 en 24 jaar) tekenen van stress (en burn-out) ervaren. Echter is er te weinig aandacht en onderzoek geweest waardoor we er niet veel van af weten over deze doelgroep. Cijfers laten zien dat een burn-out bij mannen het sterkst voorkomt in de leeftijdsgroep 30 tot en met 44 jaar. Wanneer we kijken bij vrouwen is dit in de leeftijdsgroep 25 tot en met 39 jaar. Helaas laten deze cijfers ook wel zien dat zowel mannen als vrouwen tussen hun 25 en 65 jaar de meeste symptomen en klachten van stress ervaren.

Burn-out in cijfers:


Ruim 17% van de werknemers in de regio Harderwijk ervaart in enige maten burn-outklachten. Bijna twee keer zoveel vrouwen als mannen krijgen last van overspannenheid en of burn-out klachten. 37% van alle ziekmeldingen op de werkvloer heeft direct of indirect te maken met stressklachten. Toch zijn dit slechts de mensen die zich melden bij de huisarts. Vele mensen lopen er mee door of komen al voortijdig in een ander traject terecht. Concreet zijn er dus veel meer mensen die te kampen hebben met burn-out gerelateerde klachten.

Burn-out Harderwijk

Wil jij nu ook hulp bij jouw burn-out?

Ben jij ook klaar met je burn-out? En wil jij ook weten of de burn-out specialist uit Harderwijk jou definitief kan helpen bij een permanente oplossing voor jouw probleem?

Neem dan vandaag nog contact op met Burnoutweb uit Harderwijk en maak een afspraak voor een geheel vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek. In dit gesprek maken we kennis met elkaar en bekijken we op een prettige manier of deze aanpak in Harderwijk ook jou de oplossing geeft voor je burn-out.

Dus, zet de eerste stap tot de oplossing en neem vandaag nog contact op!
T: 0341-721 088
M: 06-51445799

Of stuur direct een e-mail: